Ohrakoski

Ohrakoski on yksi Niemisjoen kolmesta koskesta. Kanootilla Niemisjoen laskeminen on pientä jännitystä tarjoava elämys. Orhakosken kohdalla, joen partaalla sijaitsee myös viihtyisä laavu, jossa melojat ja kalastajat pitävät taukoa. Lapsiperheet ja patikoijat tekevät eväsretkiä Ohrakosken laavulle. Niemisjoki on suosittu perhokalastajien keskuudessa ympäri vuoden.

ohrakoski 2

Lähdössä melomaan Niemisjokea (2)

Niemisjärvellä ennen jokiosuutta

Niemisjärvellä ennen melontaa

Niemisjoki on reilut seitsemän kilometriä pitkä Kokemäenjoen latva-alueisiin ja Ähtärinreitin vesistöön kuuluva joki. Niemijoki lähtee Niemisvedestä ja laskee Moksujärveen, lähelle Moksunniemen loma-asuntoaluetta ja sen ympärille sijoittuvia matkailukohteita: Ähtärin Eläinpuisto, golfkentät, leirintäalue, hotelli sekä mökkimajoituskohteita.

nuutinkoski 1

nuutinkoski 2

nuutinkoski 3

nuutinkoski 4

Niemisjokea on kunnostettu tarkoituksena korostaa vesistön luonnontilaisuutta ja lisätä kalojen kutupaikkoja. Tavoitteena on tasoittaa veden määrän vaihtelua joessa, parantaa virkistyskäyttömahdollisuuksia (kalastus, melonta, retkeily jne.) ja säilyttää joessa esiintyvä rapukanta. Niemisjoella on harjoitettu uittoa, joka on vaikuttanut voimakkaasti joen tilaan. Tästä syystä muutokset koskissa ovat olleet merkittäviä. Uittoperkaukset näkyvät kaikissa neljässä koskessa, Reijonkoski, Vääräkoski, Ohrakoski ja Nuutinkoski.

Reijonkoskessa on aikoinaan toiminut myös mylly. Joen uomasta on poistettu suurimpia kiviä rannalle, mikä on voimistanut pääuoman virtausta. Vesi on huuhtonut ja kaventanut yhdessä uiton kanssa mm. taimenen lisääntymiselle tärkeän soran suvantoalueen. Myös kalojen ns. asentopaikat ovat hävinneet perkausten myötä.

ohrakosken laavu 2

ohrakosken laavu 1

ohra 3

ohra 9

ohra 10

ohra 15

Ajo-ohjeet: Ähtärin suunnasta ajettaessa kohdasta Niemisvedentie 142 käännytään oikealle ja ajetaan tien päähän, josta opastus patikkapolkua ja pitkospuita pitkin Niemijoelle ja Ohrakosken laavulle.

Tasokoordinaatit: 62.554071, 24.215588

 

 

2 vastausta artikkeliin “Ohrakoski”

  1. Hei! Todella mukava blogi sulla! Onko tuolla Ohrakoskella kanootteja valmiina vai otetaanko omat mukaan?

    1. Kiitos 🙂 Blogia kirjoitellaan täältä Kuudestaan ry:n toimistolta kun sellaiseen aikaa liikenee.

      Ohrakoskelle joutuu ottamaan omat kanootit mukaan, mutta niitä voi tiedustella myös VesiVaeltajilta, http://www.vesivaeltajat.fi, sähköposti on: posti(at)vesivaeltajat.fi tai numerosta: 040-5452913.

      Toivotan mukavan keväisiä retkiä lähialueelle, eiköhän se kevätaurinkokin kohta tule esiin!

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s