Perunakielenniemen lintutorni

Perunakielenniemen lintutorni sijaitsee Alavudella Kuivasjärven itärannalla, mukavan ja lyhyehkön matkan päässä Kuivasjärventien varrelta. Lintutorni, sinne vievä polku Kuivasjoen yli ja tulentekopaikka muodostavat kivan päiväretkikohteen kaikille luonnossa viihtyville.

rhdr

Tässä kuvassa lintutorni näkyy remontin jälkeen ja alemmassa kuvassa ennen remonttia. Alavuden Tervajalat ry päätti kunnostaa Suomenselän Lintutieteellisen yhdistyksen luvalla kyseisen lintutornin, sillä sen rakenteet olivat osittain rikkoutuneet ja muutenkin huonokuntoiset.

Lintutorni ennen remonttia

Remontti hoidettiin talkoilla marraskuussa 2020 ja nyt torniin on turvallista kivuta kunnostettuja portaita pitkin ehjälle lattialle bongailemaan lintuja tai muuten vain katselemaan Kuivasjärven näkymiä.

Lintutornin lattian teko

Kuivasjärven vedenpintaa on laskettu 1800-luvulla ja toisen kerran 1940-luvulla, että saadaan lisää viljelysmaata veden alta. Tämä on tehnyt järvestä matalan ja osittain umpeenkasvaneen lintuparatiisin. Keskisyvyys on vain noin 80cm.

Suomenselän Lintutieteellisen yhdistyksen mukaan järvellä pesii tai on pesinyt mm. heinätavi, luhtakana, luhtahuitti, pikkulokki, kanadanhanhi, ruskosuohaukka ja vesipääsky. Muuttoaikana siellä on mahdollista bongata mm. mustakurkku-uikkuja, eri hanhilajeja, lapinsirrejä ja mustalintuja. Kuivasjärvellä on nähty jopa harmaasorsa, rantakurvi, mustapyrstökuiri, tundrahanhi ja tunturikihu. Laulujoutsen on pesinyt järvellä vuonna 2003 ensimmäistä kertaa.

rhdr

Lintutornin läheisyydessä on kivistä tehty vaatimaton tulentekopaikka. Talkoolaiset järjestelivät sen ympärille puista ringin istumista varten. Paikalla on jonkin verran polttopuuta, mutta koska katollista varastoa ei ole, puut ovat märkiä. Jos haluaa tehdä nuotion, on syytä varautua pakkaamaan omat puut reppuun mukaan. Huomioi aina  maastopalorajoitukset ja sammuta tuli lähtiessä huolellisesti!

Nuotiolla makkaranpaistossa

Kohteelle pääsee Alavuden keskustasta ajamalla noin 4 km Seinäjoen suuntaan ja kääntymällä vasemmalle Kuivasjärventielle, tässä kohden on viitat ”Karoliinakoti” ja ”Lintutorni”. Ajetaan hiekkatietä pitkin ylittäen Kuivasjoki pientä siltaa pitkin ja noin kilometrin kohdalla oikealla puolen tietä on pieni parkkipaikka. Punainen vanha kuivaamorakennus on parkkiksen vieressä. Parkkiksella näkyy myös yllä oleva taulu ja polun varrella näkyy keltaisia merkkejä opastamassa reitillä. Siellä täällä saattaa olla vielä vanhoja reitistökeppejäkin pystyssä. Matkaa parkkikselta lintutornille tulee noin kilometri.

Reittimerkinnät

Talvipyöräilyä

Lintutornille voi ajaa myös maastopyörällä, varsinkin läskipyörällä ajaminen onnistuu hienosti.

Pyöräillen

Maastopyörällä

Reitti kulkee osittain hyvin kosteaa nevapohjaa pitkin, joten vedenpitävät kengät syksyisin ja keväisin ovat tarpeen. Reitti kulkee Kuivasjoen yli betonisiltaa pitkin. Kuivasjärvi laskee Kuivasjokea pitkin Lapuanjokeen. Pian sillan jälkeen tulee viitta vasemmalle.

Viitta lintutorni 600m

Paikan hauska nimi ”Perunakielenniemi”  selviää parhaiten katsomalla kyseisen alueen karttaa, jossa näkyy ikään kuin perunan muotoiset korkeuskäyrät, joista niemi erkanee kielen muotoisena. Varmuutta tästä nimiteoriasta ei kyllä ole. Karttaan on merkitty keltaisella polun paikka.

Kartta lintutornille

Osoite: Kuivasjärventie 100, Alavus vie melko lähelle parkkipaikkaa.

Jätä kommentti