Valkealampi on lakeuden lappi

Lehtimäen Valkealampi on tunnettu ja perinteikäs matkailualue. Valkealammen lappimainen luonto kangasmaastoineen tarjoaa erinomaiset mahdollisuudet nauttia niin luonnosta ja liikunnasta, kuin uusista palveluistakin. Alueella on kilometreittäin patikka- ja hiihtoreittejä, sekä nykyisellään myös kivoja maastopyöräreittejä.

hiihtostadion alue muok

Kyltti

Talvella Valkealammen ladut Lehtimäellä tarjoavat oivat hiihtomahdollisuudet läpi talven sekä harrastelijoille että kilpahiihtäjille. Alue tunnetaan Lakeuden Lappina, sillä yleensä sinne sataa lumi aiemmin kuin Etelä-Pohjanmaalle yleensä ja sulaa viimeisenä pidentäen näin kivasti hiihtokautta. Valkealammelle pyritään tekemään ensilumenlatu niin pian kuin mahdollista edellisvuoden säilölunta ja uutta tykkilunta hyödyntämällä. Työn tekevät Lehtimäen Jyskeen talkoolaiset. Voit seurata ajankohtaista latutilannetta webkameran kautta.

12.3.2010 004

12.3.2010 006

Stadionalueelta löytyy myös viitoitusta, minkä avulla on helpompi suunnitella reittiä.

Viitat muok

baana keväällä

Viiden kilometrin valaistu latu mahdollistaa hiihtämisen myös iltahämärissä ja päiväsaikaan on valittavana useita eri reittivaihtoehtoja. Lisäksi Lehtimäellä on hiihtolatuja keskustassa ja muilla kylillä. Yhdysladut keskustasta Valkealammelle, Kirkonkylään, Peräkylään ja tilapäisesti myös muualle tarjoavat todella monipuoliset reittimahdollisuudet hiihtoa harrastaville.

artikkeli tekstiin

talvikuva

Reitiltä voi poiketa myös Jäkälämäelle, joka itse asiassa sijaitsee Kuortaneen kunnan puolella. Jäkälämäeltä avautuu hienot näkymät ja paikalla on myös kota sekä laavu. Lisää tietoa ja kuvia Jäkälämäestä löytyy toisesta artikkelista.

viitta jäkälämäki

maastopyöräilyä muok

Valkealammen alueella voi kesäisin patikoida, käydä uimassa, maastopyöräillä ja retkeillä. Maastopyöräreitit ovat vielä merkkaamattomia, koska alueella tullaan koronapandemian salliessa järjestämään pyöräsuunnistusksen MM-kilpailut kesällä 2021. Reittejä tullaan muutoinkin kohentamaan Töysän ja Kuortaneen suuntaan lähivuosien aikana. Maastopyöriä voit halutessasi vuokrata myös paikalliselta Vuokrapyörät.fi yrityksestä.

Patikoida voi pitkin Kuuden tähden reitistöä esimerkiksi Töysään Ritolan suuntaan, taikka noin 6 kilometrin päässä olevalle Muilusenpuron laavulle. Artikkelin alaosasta löydät linkin alueen karttaan.

makkaranpaistopaikka muok

kakkos kota muok

uimarannan kota muok

Alueella sijaitsee useampi kota ja laavu evästelyä varten. Osa näistä on hiihtostadionin äärellä, osa reittien varrella ja osa Valkealammen rannalla uimapaikan läheisyydessä. Uimarannalla on myös pukukopit. Keväällä 2021 alueelle avataan Ravintola Valkealampi, kannattaa käydä tutustumassa!

makkaranpaistopaikka rannassa muok

pukukoppi rannassa muok

Valkealampi muok

valkealammen rantaa muok

Reittiohje: Valkealammentie 200 – 63510 Alajärvi
Ajo-ohje: Valkealammen matkailukeskus sijaitsee Alajärvellä välillä Kuortane-Lehtimäki n. 3 km etäisyydellä päätieltä nro 697. Valkealammen tienhaaraan on Kuortaneen Mäyryn risteyksestä matkaa n. 15 km ja Lehtimäen kirkonkylän risteyksestä n. 2 km.

Alueen kartta löytyy tästä linkistä.

Yksi ajatus artikkelista “Valkealampi on lakeuden lappi”

Jätä kommentti