Mulkkujärven kierros, lintutorni ja laavu

Mulkkujärvi sijaitsee Alavuden luoteisosassa Kuorasjärven itäpuolella. Mulkkujärven pinta-ala on 143,63 ha. Vapaata vesialuetta on järven kokoon nähden vähän. Järvi on kalojen kutupaikka, poikastuottojärvi ja ehkä enemmän retkeilijöiden ja lintuharrastajien paikka. Vuonna 2006 järven rantaan valmistui lintutorni, laavu ja järven kiertävä patikointireitti. Reitti oli välillä jo lähes ummessa paikka paikoin, mutta korjausten jälkeen Mulkkujärven kierros on noussut  varsin suosituksi patikointireitiksi.

rhdr

Kävelijät

Mulkkujärven kierroksen reitti kulkee metsä- ja suoluonnon keskellä. Metsäkeskus on vastannut siltojen ja pitkospuiden rakentamisesta reitille vuonna 2007. Tämän jälkeen kunnostusta ei tehty vuosikausiin ja rakenteet olivat jo varsin huonossa kunnossa. Vuoden 2020 aikana reittiä kuitenkin kunnostettiin Alavuden kaupungin ja Luovin yhteistyönä. Tuolloin reitin pitkospuut uusittiin, lisättiin useita tukevia siltoja ojien yli ja avattiin reittiä hieman.

Parkkipaikka

Kyläläiset rakensivat syksyllä 2021 Ojanvarsitien viereen loistavan parkkipaikan, joka onkin viikonloppuisin ollut täynnä retkeilijöiden autoja.

Kierros on noin 6,3 kilometriä pitkä. Maastossa ei ole juurikaan korkeuseroja ja polut ovat muutenkin suhteellisen helppokulkuisia. Reitti ei kuitenkaan sovi liikuntaesteiselle.

Suositeltava kiertosuunta on myötäpäivään, eli parkkipaikalta kannattaa lähteä seuraamaan Ojanvarsitietä kohti pohjoista. Näin reitin ”kohokohdat” eli nuotiopaikka, laavu ja lintutorni tulevat vastaan vasta reitin loppupäässä.

Parkkipaikalta reitti kulkee runsaan kilometrin verran Ojanvarsitietä pitkin, kunnes tulee viitta oikealle. Maastoreitti  seurailee väljästi Mulkkujärven rantoja pitkin. 

Viitta reitille

Reitin varrelle on kiinnitetty muovista nauhaa, joten eksymään ei toivottavasti kukaan pääse.

cof

Polkua Mulkkujärvellä

Polkua pitkin

Välillä ohitetaan Mulkkujenväli, eli Vähä-Mulkkujärvi jää vasemmalle ja varsinainen Mulkkujärvi on oikella puolella 🙂

Mulkkujenväli

Viitta näköalakallio

rhdr

Näkymä näköalakallion päältä on ruska-aikaan hieno auringonsäteiden sattuessa värjäämään soista maisemaa. Pian näköalakallion jälkeen tulee viitta oikealle laavulle, joka sijaitseekin mukavalla paikalla. Nuotiopaikka on hyvä ja yleensä puuladosta on löytynyt hyvin polttopuita. Huussia ei ole toistaiseksi paikalle saatu, mutta se on jo Metsähallituksen hankintalistalla.

Laavu ja puulato

Laavu valkealla

Reitiltä on polku ja tietyhteys kylätalo Hukkatuvalle. Talvisin reitillä on latuyhteys kylätalolta Mäenvuoren ja Mulkkujärven kautta Kuortaneen Kivenmäen kodalle saakka.

Kyltti

Laavulta jatketaan eteenpäin ja hyvin pian oikealla puolella on viitta lintutornille, mistä avautuu hienot näkymät soiselle järvelle. Lintutornin on rakentanut Suomenselän lintutieteellinen yhdistys. He ovat myös vahvistaneet lintutornin rakenteita vuoden 2021 aikana.

Näkötorni muok.jpg

Näkymä3

rhdr

Portaikko lintutornille

Lintutornilta ei olekaan enää kovin pitkä takaisin Ojanvarsitielle ja parkkipaikalle hyvää polkua pitkin. Mulkkujärven maastosta löytyy myös geokätkö.

Polulta

rhdr

Reittiohje: Ajetaan Alavuden keskustasta Seinäjoen suuntaan (tie nro 18) n. 21 km. Seuraa Hukkalan viittoja. Aja valtatieltä n. 5,1 km ja käännyt oikealle (Mulkkujärvi 3), tätä tietä vielä 1,4 km, jolloin tulet Mulkkujärven rantaan, jossa on parkkipaikka. Polku lähtee hieman ennen parkkipaikkaa. Tieltä on lintutornille 500 m ja laavulle 700 m. Suositeltava kulkusuunta on kuitenkin myötäpäivään, jolloin evästelytaukoa on mukava pitää reitin loppupuolella.

Alla olevan videon katsomalla voit tutustua reittiin jo etukäteen. Video on kuvattu 23.8.2021.

Mulkkujärven kierros

2 vastausta artikkeliin “Mulkkujärven kierros, lintutorni ja laavu”

  1. Pitkospuut ovat huonokuntoiset, kaipaisivat korjausta tai osittaista uusintaa.

    1. Totta, ja osittain pitkospuut on heitetty reitin varrelle. Ylläpitoon vain ei ole Metsähallituksella enää rahaa, joten reitille pitäisi löytää jokin muu taho kunnostajaksi.

Jätä kommentti